Šiuolaikinė pagalba ištikus insultui

siuolaikine-pagalba-istikus-insultui

Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad vienas iš šešių pasaulio gyventojų gyvenime patiria insultą. Kas dvi sekundes pasaulyje kam nors įvyksta insultas ir kas šešios sekundės pasaulyje nuo insulto miršta žmogus. Tai yra daugiau negu kartu sudėjus ŽIV, tuberkuliozės, maliarijos atvejus. Taigi kasmet nuo insulto pasaulyje miršta penki milijonai žmonių ir tai yra antroji pagal dažnį pagrindinė mirties priežastis. Lietuvoje miršta 2,5 tūkstančio gyventojų ir tai yra ketvirtoji pagal dažnį pagrindinė mirties priežastis. Todėl apie insultą labai svarbu žinoti.

Insultas- tai galvos smegenų pažeidimas, kurį sukelia staiga nutrūkusi tam tikros smegenų dalies kraujotaka, arba kraujo išsiliejimas, plyšus smegenų kraujagyslei. Yra du insulto tipai: išeminis, kai kraujotaka smegenyse sutrinka dėl kraujagyslės užsikišimo trombu dėl aterosklerozės, ar embolu (krešuliu, oro burbuliuku, riebalų lašeliu, atkeliavusiu iš kitų kraujagyslių) ir hemoraginis insultas plyšus smegenų kraujagyslei.

Rizika susirgti insultu yra vyresnis amžius, kai dėl aterosklerozės pažeidžiamos kraujagyslės, insultai, buvę artimųjų giminaičių tarpe ir tokie rizikos veiksniai kaip: aukštas kraujospūdis, cukrinis diabetas, širdies ligos, ypač su širdies ritmo sutrikimu, rūkymas, gausus alkoholio vartojimas, gausaus riebaus maisto vartojimas, fizinio aktyvumo stoka, antsvoris ar nutukimas.

Galvos smegenų insultu serga ir vaikai, kūdikiai, nors tai labai reti atvejai. Priežastys yra kitokios: dėl atsisluoksniavusių kraujagyslių, kurios maitina smegenis, uždegiminių kraujagyslių ligų, širdies ydų, reumato, paveldimų kraujagyslių ligų. Vaikų, paauglių insulto rizikos veiksniai taip pat netipiniai- narkotikai, rūkymas, kontraceptikai, migreniniai galvos skausmai

Svarbu tuoj pat sunerimti, kai ligoniui pasireiškia staiga šie simptomai: ūmus vienos kūno pusės ar jos dalies nusilpimas, jutimo sutrikimas, paralyžius, ūmiai sutrinka kalba ir jos suvokimas, staiga atsiradęs neaiškus matymas, dvejinimasis akyse, staiga užėjęs galvos svaigimas, pusiausvyros sutrikimas, stiprus galvos skausmas, sumišimas, atminties sutrikimas, orientacijos praradimas. Daugumai žmonių prieš insultą nebūna jokių įspėjamųjų simptomų, bet daliai žmonių apie gresiantį insultą nurodo pasireiškęs praeinantis galvos smegenų kraujotakos sutrikimas, kurio metu pasireiškia tie patys simptomai, bet jie trunka nuo kelių minučių iki 24 valandų ir visiškai praeina.

Ligos pasekmės priklauso nuo to, kaip greitai yra sureaguota į pirmuosius insulto požymius ir kaip greitai suteikiama pagalba pacientui. Jei pagalba suteikta pavėluotai, pasekmės gali būti negailestingos- pusė paralyžiuoto kūno, nejautra, negalėjimas savarankiškai gyventi, depresija, skausmas, kalbos ir protinės veiklos sutrikimai. Todėl būtina kuo greičiau kviesti greitąją medicinos pagalbą, kuri pacientą neatidėliotinai GMP automobiliu perveš į insultų centrą atlikti trombolizės procedūros. ,,Auksinis“ laikas- trys valandos, per kurias pacientas turi patekti į insultų centrą nuo simptomų pradžios. Utenos apskrities gyventojams tokią pagalbą teikia VŠĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose (VULSK) ar VŠĮ Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL). Jose pagalba teikiama ištisą parą, taikoma intraveninė trombolizė, jei būtina, atliekama neurochirurginė intervencija, reikalingas papildomas ištyrimas.

Kaip vertintumėte šį straipsnį?

Vidutinis įvertinimas 0 / 5. Balsų skaičius: 0

Įvertinimų dar nėra. Būkite pirmas!

Susiję Įrašai

Sveikata
Taip Pat Skaitykite